Blinit ( Ohje on Glorian ruoka ja viini -lehden numerosta nro 58, 1/2009)

n. 10-12 bliniä (n. 14 cm halkaisija) 

Päivä 1: juuri

  • 3 dl maitoa
  • 1 dl hapanta kermaa, piimää, kermaviiliä tai smetanaa
  • 1/4 pala tuoretta hiivaa
  • 3 dl tattarijauhoja

Päivä 2: taikina

  • 2 tl suolaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl maitoa
  • 2 kananmunaa
  • (1 dl olutta ja 1 dl vehnäjauhoja)

Lisäksi

  • kirkastettua voita paistamiseen
  • 2 prk smetanaa
  • 200 – 300 g mätiä
  • 1-2 hienonnettua sipulia

blini1-normal.jpg

 

Päivä 1: Mittaa maito ja hapanmaitotuote kulhoon. Murenna hiiva joukkoon. Vatkaa tattarijauhot seokseen. Peitä kulho ja jätä jääkaappiin kohoamaan vuorokaudeksi. Jos valmistat taikinan samana päivänä, kun tarjoat blinit, varaa taikinalle nousemisaikaa huoneenlämmössä ainakin 4-5 tuntia.

Päivä 2: Ota taikina huoneenlämpöön noin 1h ennen paistamista. Viimeistele taikina hetki ennen paistamista. Lisää kohonneeseen taikinaan suola ja vatkaa vehnäjauho ja maito joukkoon.

Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota valkuaiset. Sekoita keltuaiset taikinaan. Lisää valkuaisvaahto kevyesti nostellen taikinaan. Tilkka olutta antaa lisämakua blineille. Jos lisäät taikinaan olutta, lisää myös hiukan jauhoja. Suosittelen lämpimästi oluen lisäämistä taikinaan, se todella tekee siitä maukkaampaa.

Paista taikinasta paksuhkoja ohukaisia kirkastetussa voissa.

Tuo blinit tarjolle tirisevän kuumina mädin, smetanan ja hienonnetun sipulin kanssa.

blini2-normal.jpg

 

Kirkastettu voi

Kirkastetusta voista on poistettu hera, jolloin se kestää korkeampaa paistolämpötilaa kuin tavallinen, käsittelemätön voin.

Kuutioi voi ja laita se kattilaan. Sulata voi ja anna sen kiehahtaa kevyesti, kunnes sakka alkaa erottua.

Ota kattila liedeltä ja anna sakan valua pohjaan. Kaada kirkas voi varovasti erilliseen astiaan.

 

blini3-normal.jpg