nisu-normal.jpg

Tässä nämä minun bravuurini. Näitä tulee leivottua joka viikko :)

5 dl Täysimaitoa

2 rkl Kardemummaa jauhettuna

2 dl Sokeria

1 Kananmuna

1,5 tl Suolaa

200 g Voita

N. 13 dl Vehnäjauhoja

 

Täyte:

n. 100 g voita

sokeria

kanelia

Sekä 1 kananmuna voitelemiseen ja raesokeria päälle :) Avòt !

 

No niin, eli tarkennusta reseptiin :) Taikinan A ja O ovat VOI. Ei margariini. Ja mielellään punainen maito, vaikkakin kevytmaito sopii paremman puutteessa. Tärkeää on myös ottaa hiiva ja kananmunat huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen leipomista. Fiksut voivat varmaan päätellä, että jääkaappikylmä hiiva tekee lämmitetystä maidosta viileämpää :P

 

Kuumenna maito n. 37 asteeseen. 

Murenna hiiva kulhoon, ja kaada maito hiivan sekaan. Kun hiiva on täysin liuonnut, lisää taikinanesteeseen sokeri ja suola. Vispilöi joukkoon muna, kardemumma ja osa jauhoista. Lisää loput jauhot ja pehmeä rasva.

Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Tässä taikinan ns. nyrkkeileminen toimii hyvin. Anna taikinan kohota lämpimässä leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.

Vaivaa kohonneesta taikinasta leivinpöydällä ilmakuplat pois. Näin taikinasta tulee tasahuokoista.

Kaaviloi kohonnut taikina kahdeksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi (n. 30x50 cm) ja sivele levyjen pinta pehmeällä rasvalla. Ripottele päälle sokeri ja kaneli. Kääri levy pitkältä sivulta rullaksi. Leikkaa rulla vinottain n. 20 osaan. Paina peukalolla kapea kärki alas.

Nosta puustit leivinpaperilla vuoratulle pellille leivinliinan alle nousemaan. 

Voitele kohonneet puustit ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteessa uunin keskitasossa n. 13 minuuttia.